Hemtjänstindex i Almedalen: Tummen upp från politikerna

Hemtjänstindex och initiativtagaren SPF Seniorerna var på plats vid årets Almedalsvecka. Ett seminarium, en politikerutfrågning och flera enskilda möten med partier och enskilda politiker genomfördes. 

Bland dem som uppmärksammade Hemtjänstindex i Almedalen fanns tidningarna Senioren och Altinget. Det välbesökta seminariet där indexidén presenterades bevakades av Senioren, vars reporter bland annat noterade inlägget från Greger Bengtsson, äldresamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner:

– Att mäta och jämföra är kanonbra. Men också svårt att analysera. Vi har i mer än 15 års tid mätt i våra öppna jämförelser men inte fått det att flyga så att säga. Sämre placerade kommuner har ofta inte lyckats förbättra sig, trots mätresultat och kritisk uppmärksamhet i media.

– Men om SPF Seniorerna lyckas med sitt hemtjänstindex så är det naturligtvis bra. Vi hoppas på det. Det står och faller med att uppgifterna och resultaten efterfrågas.

Greger Bengtsson, SKR, Oliver Rosengren, kommunalråd (M) i Växjö och SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson diskuterade Hemtjänstindex vid ett Almedalsseminarium.

Läs Seniorens artikel här.

Senioren skrev också om ”Heta Stolen” med socialminister Lena Hallengren (S) och Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall. Vid utfrågningen fick de båda politikerna gissa hur seniorerna rangordnat olika inslag i hemtjänsten. Därefter fick de veta svaret, som tagits fram via en enkät och flera workshops och kommer att styra viktningen när indexet sätts samman.

Socialminister Lena Hallengren (S) och moderaternas Camilla Waltersson Grönvall fick gissa seniorernas rangordning av hemtjänstens delar. Håkan Tenelius presenterade facit (i grönt) och frågade ut politikerna.

Lena Hallengren menade vid utfrågningen att indexet inte kan vara till ”någon nackdel”, men ansåg att en ny äldreomsorgslag är viktigare för att lyfta äldreomsorgen.

Camilla Waltersson Grönvall välkomnade indexet i en intervju i Altinget:

–  Jag tror det är positivt med kvalitetsindexet, det är en positiv under ifrån-effekt. Där man ser var man ligger högt och var man ligger lågt i index, och vad man kan göra för att förbättra det. Det är så jag tycker att politiken ska fungera, säger Grönvall till Altinget och tillägger:

– Men att man kan se om grannkommunerna ligger högt i alla variabler, att man då sporras i att utvecklas.

Läs Seniorens artikel här.

Läs Alltingets artikel här.