Hemtjänstindex Nyhetsbrev nr 21

Nu kollas kommunwebben – Så blir kommunen först med indexinformationen – Index på enhetsnivå – Enkäter publicerade

Hemtjänstindex gör det lätt att se var man enklast kan förbättra hemtjänstens kvalitet och jämföra hemtjänstens kvalitet mellan kommuner. Indexet lanserades 2022 och uppdateras årligen. Bakom Hemtjänstindex står SPF Seniorerna. Indexmodellen är framtagen av mätexpertis med stöd av Allmänna arvsfonden.

Just nu: Kommunernas webbplatser kontrolleras
Under fyra veckor, fram till mitten av september, samlar vi in data från kommunernas webbplatser. Dessa data ingår i två av delindexen – Information samt Biståndshandläggning. Bland annat granskar vi 

  • om webbplatsen erbjuder möjlighet att klaga, 
  • hur kommunen informerar om priser, 
  • hur personalkontinuiteten redovisas,
  • om förenklad biståndsbedömning erbjuds, 
  • om flexibilitet inom biståndsbeslutet finns.

Informationen måste finnas i anslutning till de sidor som handlar om äldreomsorg. Vad som mer exakt granskas framgår av checklistan på vår webb.

Eventuella ändringar som görs på webbplatsen efter att granskningen är avslutad kommer inte att påverka kommunens index för 2024.

Beställ tidigt – var först med informationen
Det går nu att beställa kommunens rapportpaket. Sker beställning före lanseringsdagen, som preliminärt infaller i början av december, försäkrar sig kommunen om att få en sammanställning av det egna resultatet ett dygn innan rankinglistorna blir offentliga. Vi producerar också kommunernas skriftliga analyser i den ordning vi får beställningarna.

I kommunens rapportpaket ingår

  • inlogg till det digitala analysverktyget
  • en skriftlig analys av kommunens resultat med tips om jämförbara kommuner som lyckas bra där kommunen har utmaningar
  • en bank med powerpointbilder som i detalj illustrerar kommunens resultat
  • ett videomöte med Hemtjänstindex analytiker där kommunens resultat gås igenom och det digitala verktyget introduceras.

Här är länk till beställningssidan.

Här är mer information om rapportpaketet.

Vill kommunen veta mer om våra erbjudanden bokar vi gärna in ett videomöte – mejla oss på info@hemtjanstindex.se

Hemtjänstindex på enhets- och utförarnivå
Vi påminner om att vi i år också kan leverera index på enhets- och utförarnivå. Via de 25 indikatorer som finns på denna nivå får vi fram dels ett samlat index per enhet eller utförare, dels två delindex – Utförande samt Stöd och Utveckling. Därmed kan både kommunala enheter och privata utförare där sådana finns få stimulans och hjälp att stärka sin kvalitet. Kommuner som vill veta mer om detta är välkomna att kontakta oss.

Här är mer information om erbjudandet.

Två enkäter publicerade
Två av de enkäter som Hemtjänstindex hämtar data från är nu publicerade – Öppna jämförelser av äldreomsorg 2024, samt E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2024. Båda enkäterna görs av Socialstyrelsen. E-hälsoenkätens svarsfrekvens har sjunkit jämfört med förra året, då samtliga kommuner svarade. 91 procent av kommunerna har svarat i år. Generellt gäller att uteblivet svar i en enkät som Hemtjänstindex hämtar data från drar ner kommunens index.