Hemtjänstindex Nyhetsbrev # 2

Workshops med seniorer, Socialutskottets ordförande om hemtjänst, måttexperten förklarar

Hemtjänstindex ska göra det enkelt att jämföra hemtjänstens kvalitet i olika kommuner. Indexet är just nu under utveckling, och lanseras under hösten 2022. Hemtjänstindex är ett initiativ från SPF Seniorerna och genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden.

Workshops med seniorer

I april inleddes en serie med workshops på olika håll i landet. Syftet med dessa är att ge själva underlaget till viktningen av det kommande hemtjänstindexet, alltså att det index som vi utvecklar verkligen ska utgå ifrån vad hemtjänstens användare tycker är det viktigaste. Först ut var en grupp seniorer från Kungsholmen i Stockholm. En av de medverkande var Birgitta Thulin, som intervjuas på vår webbplats. Birgitta tyckte att workshopen var givande. Hon hade innan inte tänkt på att en av hennes allmänna käpphästar, utvärdering och uppföljning, är så central för en bra hemtjänst.

Nästa workshop håll med seniorer i Robertsfors.

Här kan du se intervjun med Birgitta Thulin.

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson: Kompetensen måste höjas

Vi har ställt ett antal frågor om hemtjänstens kvalitet till riksdagspartiernas socialpolitiska talespersoner. Svaren publicerar vi på vår hemsida. Först ut är Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraterna. Hon menar att kvaliteten i hemtjänsten måste stärkas genom att kompetensen höjs hos medarbetarna. Men hon menar också att det krävs en ekonomisk förstärkning. För att själv skapa sig en bild av kvaliteten i hemtjänsten gör hon studiebesök och talar med pensionärsorganisationer och sina partikolleger ute i landet.

Här kan du läsa vad Acko Ankarberg svarar.

Måttexperten: Ett välfärdsindex kräver både hjärta och hjärna

En central person i vårt projekt är experten på mått Ragne Emardson. Han är tydlig med att det idag går att sätta ihop mått för att kunna mäta kvalitet i välfärdstjänster. Men processen kräver både hjärta och hjärna. Ragne Emardson har en bakgrund på bland annat NASA och har mätt allt från atmosfär till jordbävningar. Idag är han vetenskaplig ledare på Borås Högskola. I en intervju förklarar han hur det går till att skapa ett index och vilken effekt han tror att vårt hemtjänstindex kan få på kommunernas och medarbetarnas arbete.

Här kan du se intervjun med Ragne Emardson.

Hemtjänstindex på Facebook

Hemtjänstindex har nu en egen sida på Facebook. Där kommer vi att publicera både eget material och nyheter från andra håll som är relevanta för hemtjänstens kvalitet och ut veckling. På Facebook ska du söka på ”Hemtjänstindex” så hittar du oss. Gilla sidan så får du upp våra inlägg i ditt eget flöde!

Därmed önskar vi våra läsare Glad Påsk!